DelägareLeverantörsportalKundFörarhandbok

En hälsning från en blivande Bergmaterialingenjör

Publicerat 2016-06-07

Här kommer en hälsning från en av våra högskolepraktikanter som varit med på MaserFrakt Anläggnings AB's produktionsavdelning under försommaren – tack för den här tiden Susanna och varma lyckönskning till dig från oss!


Susanne Wadell heter jag och studerar vid högskoleutbildningen BMI (BergMaterialIngenjör) i Storuman och innan så var jag med Drillcone core och kärnborrade i Ludvika för Boliden. I den vevan fick jag även följa med MaserFrakts Åke Gilén under en dag för att se hur arbeten på täkter går till. Båda besöken bidrog till att jag hösten 2015 påbörjade denna utbildning. Det visade sig vara en mycket bra utbildning med duktiga lärare med stor kunskap inom branschen, bl. a. Jan Bida och Karel Miskowski.

En bergsmaterialingenjör är tänkt att vara en länk mellan teoretiker och praktiker. Inför det andra året av utbildningen kan man välja mellan anrikning eller ballast, men jag kommer att välja båda samt efter avslutad utbildning och lägga till en kurs i Geologi på Bergskolan i Filipstad. BMI är en yrkeshögskole-utbildning som är framtagen i samarbete med branschorganisationer inom berg och gruva.

Sus i fält!Av de som arbetar inom branschen idag kommer många att gå i pension och utsikterna för att få arbete är goda efter avslutad utbildning. Inte enbart på grund av pensionsavgångar utan även på grund av att utbildad personal efterfrågas mer och mer idag. Inom utbildningen får man en bred kunskap i ämnet samt insikter om miljö och säkerhet. Ett gott ledarskap poängteras inte minst och utbildningen avslutas med 120 poäng praktik delat på anrikning/ballast för min del.

Under sommaren kommer jag att arbeta i anrikningsverket i Garpenbergs gruva Boliden med huvudansvar för Kvarn och Filter.

Stort tack till MaserFrakt och framför allt till Åke Gilén och Mats Svanberg för en lärorik praktik, där jag har fått ta del av er stora erfarenhet.

Hälsningar Susanne Wadell

© MaserFrakt 2019 | Integritetspolicy | Webbplatskarta

searchplus-circlesign-outphonecircle