Livsmedel
Materialkännedom om de produkter som skall transporteras och hur de skall hanteras.
- Kontrollera kyl- och värmeaggregat
- Draperier i distributionsbil.
- Vid lastning och lossning skall temperaturaggregaten vara avstängda för att inte luften utanför ska dras in och påverka temperaturen inne i skåpet. Draperierna hålls stängda och får enbart öppnas vid passage in och ut.
- Instickstermometer skall förvaras i skåpet. (skall kalibreras 1 ggr per år) lämnas in till terminalpersonal Gävle/Borlänge.
- Vara noggrann med att rengöra lastutrymmet.
- Kontrollera att lastutrymmet har rätt temperatur när du dockar till terminalen.
- Inneha de kurser och följa de krav som finns hos vissa kunder.
- Att vid samlastning av gods ej sammanblanda livsmedel och gods som kan inverka på livsmedlets kvalitet.
- Personlig hygien, alla personer som arbetar på platser där livsmedel hanteras ska iaktta god personlig renlighet och bära rena kläder. Noggrant tvätta händer med flytande tvål och använde engånghandukar efter toalett besök. Personer som lider av eller är bärare av en sjukdom som kan överföras via livsmedel t.ex diarré får inte hantera livsmedel eller vistas på arbetsplatsen.
Temperaturkontroll vid varumottagning
- Om kunden vill kontrollera temperaturen har han rätt till detta, men det skall göras när varorna är kvar på lastbilen, och ni skall vara med.
- Börja med att läsa av temperaturen med termometer mellan två produkt förpackningar. Observera att termometern måste vara nerkyld. Man kan inte läsa av tempen i skåpet/boxen med varm termometer, Sticktermometern skall förvaras i kylt utrymme vid den temperatur produkterna förväntas ha.
- Om termometern visar på högre temperatur än +4 grC för färskvaror eller -18 grC för fryst gör ytterligare en kontroll på en produkt genom att sticka in termometern i produkten. Produkten måste sen märkas för kassering. Mätningen skall göras i produktens centrum. Vänta tills temperaturen stabiliserats innan termometern läses av.
- Fraktsedeln eller transportdokumentet skall sedan skrivas på med registrerad temperatur och signeras av både chaufför och kund.
- När ni lastar varor på vår terminal och anser att varorna har fel temperatur, kontakta terminalförman så att ni tillsammans kan kontrollera tempen innan ni lastar. Är den fel skall det noteras på en kopia av fraktsedeln.