DelägareLeverantörsportalKundFörarhandbok

Välkommen - storsatsningen på lastbilsförare

Här i mitten av februari meddelade Skolverket att man storsatsar på vuxenutbildning av lastbilsförare. Det är ett 30-tal kluster av ca 270 kommuner som sökt och fått medel till förarutbildning. Satsningen beräknas kosta 79 miljoner kronor. Totalt är det 338 utbildningsplatser.

Lasse Holm som är projektledare med kompetensförsörjningsfrågor på TYA är glad över beskedet:
– En välkommen storsatsning i en framtidsbransch! Bara i år behövs det minst 6 000 nya lastbilsförare, så den som idag funderar på att byta bransch eller är arbetslös och utbildar sig till lastbilsförare går en ljus framtid till mötes. Det är ett roligt jobb i stor förändring!

Text och bild: TYA

Text och bild: TYA

 

Även MaserFrakt vill vara med och dra ett strå till stacken i frågan gällande förarbristen. Sen hösten 2017 har MaserFrakt inlett en rad samarbeten med transportprogram på gymnasieskolor i Falun och Borlänge.

Det gäller att vi tillsammans tar hand de nya som kommer till oss och ger dem en bra start så de får chansen att lyckas – säger Kjell Johansson, Affärsområdeschef för MaserFrakt Distribution.

- Vi är nu igång med ett introduktionsprogram där vi påbörjat utbildning av ordinarie förare och detta sker under våren samt för nytillkomna till sommaren – berättar Martin Johansson, Transportledare vid MaserFrakt Distribution. Tillsammans med kollegan Marcus Johansson, säljare, vid MaserFrakt Anläggning, har de skapat detta samarbete med skolorna i regionen. Båda två sitter bland annat. med i branschråden på gymnasieskolorna samt på YA - YrkesAkademin - som hanterar vuxenutbildningarna - som en länk mellan skola och arbetsliv.

Martin tillägger även att alla elever som går transportprogrammet gör 6 dagars praktik på vår terminal i Borlänge samt på transportledningen. Detta för att få en större insyn i branschen samt praktisk kunskap i godshantering. Det här är något som inte skett inom gymnasievärlden tidigare.

- Vi inom MaserFrakt och skolorna ser stora fördelar med att ha en den här nära kontakt för att kunna förbereda dessa ungdomar inför arbetslivet – säger Marcus Johansson, som själv minns skoltiden innan han klev in det verkliga arbetslivet som förare och maskinist. Det är ett roligt och varierande yrke som samtidigt kräver ansvar och vi vill ge ungdomarna rätt kunskap och förutsättningar för att lyckas.

Under våren 2018 görs en rad besök på de olika skolorna då MaserFrakts personal finns på plast för att svara på ungdomarnas frågor och funderingar.


För mer information gällande samarbeten mellan skola och arbetsliv kontakta:

Martin Johansson - Distribution
martin.johansson@maserfrakt.se

Marcus Johansson - Anläggning
marcus.johansson@maserfrakt.se

© MaserFrakt 2019 | Integritetspolicy | Webbplatskarta

searchplus-circlesign-outphonecircle