Visselblåsarpolicy

Med visselblåsning avses att någon i eller utanför organisationen slår larm om att det förekommer, ska förekomma eller har förekommit någon form av allvarliga missförhållanden inom verksamheten som kan innebära stor skada för organisationen och/eller dess intressenter.

Inledning

Vi eftersträvar en kultur där det är högt i tak och där det förs en dialog om eventuella problem som uppkommer i verksamheten. Denna visselblåsarpolicy anger vi hur medarbetare och allmänheten som har anledning att påtala allvarliga missförhållanden kan agera utan att bryta mot lojalitetsplikten i anställningsavtalet och drabbas av arbetsrättsliga åtgärder eller andra negativa konsekvenser.
Även om det inte är fråga om missförhållanden av sådan art som föranleder ett larm i enlighet med denna rutin så uppmuntrar vi att samtliga medarbetare tar upp eventuella problem inom organisationen med, i första hand, sin närmaste chef. Rutinen omfattar samtliga medarbetare oavsett anställningsform, även arbetstagare som inte omfattas av anställningsskyddslagen.

Syfte

Syftet är att ge en tydlig vägledning om när och hur allvarliga missförhållanden kan rapporteras i situationer då det inte är aktuellt att använda ordinarie ordning för rapportering. Alla avslöjanden om allvarliga missförhållande ska hanteras på ett rättvist och korrekt sätt.

 

I vilka situationer skall man slå larm?

Alla har möjlighet att slå larm när det är fråga om allvarliga missförhållanden i MaserFrakts verksamhet. Med allvarliga missförhållanden avses missförhållande av allmänintresse, brottsligt agerande som exempelvis bedrägeri, förskingring och korruption. Det är tillräckligt att man genom larmet framför konkreta misstankar om sådana allvarliga missförhållanden. Vi förutsätter dock att alla som slår larm är uppriktiga och att det inte förekommer larm beträffande sådant som hen vet inte är sant, eller sådant som hen vet inte kommer att äga rum. Larmet ska avse missförhållanden i organisationens verksamhet. Därmed avses inte enbart produktion, uppdrag och andra affärsförhållanden utan även exempelvis hur regler och föreskrifter följs och frågor som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Hur ska man slå larm?

Att slå larm kräver inte någon särskild form. Vi har dock valt att erbjuda följande visselblåsarfunktioner för att underlätta för den som avser att slå larm.

När du larmar via visselblåsarfunktionen tas larmet emot av:

E-post

visselblasning@maserfrakt.se 
(Helena Rystedt och Per Bondemark)

Telefon

Helena Rystedt
070-677 85 80

Per Bondemark
070-623 08 43

Anonymt brev

Helena Rystedt
MaserFrakt AB
Box 740
781 27 Borlänge

Per Bondemark
MaserFrakt AB
Box 740
781 27 Borlänge

Vi utgår ifrån att den som slår larm vill vara anonym. Om inte den som slår larm anger att larmet ska hanteras på annat sätt kommer visselblåsarens identitet därför inte att röjas. De personer som får tillgång till inkomna anmälningar har ett ansvar i sitt uppdrag att hantera larmet med en mycket hög grad av diskretion.

Vad händer när ett larm inkommit?

Så snart ett larm om allvarliga missförhållanden har inkommit erhåller visselblåsaren en bekräftelse om att funktionen har mottagit larmet. Det är synnerligen viktigt att den som tar emot larmet hanterar information om personer och situationer på ett sådant sätt att man inte åsidosätter den nya dataskyddsförordningen – GDPR. Informationen får inte avse känsliga personuppgifter och informationen som överförs måste omges med de säkerhetsfunktioner som följer av dataskyddslagstiftningen.
Omgående efter att funktionen har tagit del av ett larm sker en analys av de uppgifter som hen slagit larm om för att avgöra om det krävs ytterligare utredning. Nästa steg i processen är att koncernledningen fattar beslut om ärendets fortsatta handläggning. Vid behov skickas ärendet vidare till externa aktörer som till exempel oberoende revisorer, polisen eller andra myndigheter.
I den utsträckning det kan anses lämpligt återkopplar funktionen regelbundet till visselblåsaren om hur ärendet hanteras.

Skydd mot skuldbeläggning, repressalier och trakasserier

Vi tolererar under inga omständigheter att den som i enlighet med denna rutin har slagit larm om allvarliga missförhållanden utsätts för någon form av skuldbeläggning, repressalier eller trakasserier på grund av visselblåsningen. All typ av skuldbeläggning eller sanktioner kommer hanteras omgående med disciplinära åtgärder som följd.


Denna policy har antagits av styrelsen den 6 februari 2024 – rev 8 maj 2025

Sidans innehåll

Kund­ingång

Här kan du som är kund hos oss se ordrar.

Delägar­ingång

Här kan du som är delägare bland annat se och pricka av ordrar, se resurser och utrustning samt skicka in ändring av utrustning.

Gamla delägar­ingången

Klicka här för att komma till Gamla Delägaringången.

Mitt Maser

I Mitt Maser för delägare och personal hittar du bland annat nyheter,
dokument och rutiner samt
skapar ärenden.

Diesel

15,92 kr/l

HVO100

17,81 kr/l

AdBlue

7,60 kr/l

Priser vecka 18

Diesel

15,98 kr/l

HVO100

17,87 kr/l

AdBlue

7,60 kr/l

Priser vecka 17

Diesel

16,02 kr/l

HVO100

18,01 kr /l

AdBlue

7,60 kr/l